Medezeggenschapsraad
Elke school heeft verplicht een medezeggenschapsraad (MR). Dit wettelijk verplichte orgaan denkt mee, stemt of adviseert in alles wat met school te maken heeft. IBS de Klaverhoek heeft een medezeggenschapsraad die bestaat uit 2 leerkrachten en 2 ouders. De directeur is op iedere vergadering aanwezig en heeft de functie van adviseur.
Door het team worden de teamafgevaardigden gekozen, terwijl de oudergeleding wordt gekozen uit de ouders. Jaarlijks worden er verkiezingen gehouden, waarbij telkens één lid van de personeels- geleding en één lid van de oudergeleding zullen aftreden. De aftredende leden kunnen zich herkiesbaar stellen. De maximale zittingsduur is 6 jaar. De ouders moeten binding hebben met de school, d.w.z. dat er minimaal één kind op IBS de Klaverhoek moet zitten.
Wie heeft er zeggenschap?
De zeggenschap op een school berust bij het schoolbestuur, dus de stichting of vereniging die de school in stand houdt. Met een ambtelijke term wordt dit ook wel het bevoegd gezag genoemd. Statutair wordt die zeggenschap meestal toebedeeld aan de directeur, schoolleider of College van Bestuur. Echter, het bevoegd gezag kan niet zomaar alles zelf bepalen. De wet schrijft uitdrukkelijk voor dat het bevoegd gezag instanties en personen moet raadplegen voordat hij een besluit kan nemen. Er is dus sprake van medezeggenschap. Medezeggenschap betekent dat er leerkrachten en ouders mee mogen denken en praten over zaken op school. En dan gaat het zowel over onderwijsinhoudelijke onderwerpen als over arbeidsvoorwaarden, arbo en scholing.
Instemming en advies
Als lid van de MR heb je instemming bij besluiten van het bevoegd gezag met betrekking tot de
volgende aangelegenheden:
- verandering van de onderwijskundige doelstellingen van de school
- vaststelling of wijziging van het schoolplan en het schoolondersteuningsprofiel
- vaststelling of wijziging van een mogelijk schoolreglement
- vaststelling of wijziging van de schoolgids
- vaststelling of wijziging van het beleid met betrekking tot het verrichten door ouders van ondersteunende werkzaamheden t.b.v. de school en het onderwijs
- overdracht van de school of van een onderdeel daarvan respectievelijk fusie van de school met een andere school, dan wel vaststelling of wijziging van het beleid
De MR heeft adviesbevoegdheid en wordt vooraf in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen over elk door het bevoegd gezag te nemen besluit tot in ieder geval de volgende aangelegenheden:
- verandering van de grondslag van de school
- beëindiging belangrijke inkrimping of uitbreiding van de werkzaamheden van de school of van een belangrijk onderdeel hiervan
- het aangaan, verbreken of belangrijk wijzigen van een duurzame samenwerking van de school met een andere instelling
- deelneming of beëindiging van deelneming van de school aan een onderwijskundig project of experiment
- vaststelling of wijziging van het beleid met betrekking tot de organisatie van de school
- aanstelling en ontslag van de schoolleiding
- vaststelling of wijziging van de concrete taakverdeling binnen de schoolleiding
- nieuwbouw of belangrijke verbouwing van de school
- ARBO
- meedenken over de ontwikkeling van de school
- formatie
- begroting
- kwaliteit van de school
De oudergeleding heeft onder meer instemmingsrecht over sponsoring, het beleid ten aanzien van de leerlingvoorzieningen, de hoogte en besteding van de vrijwillige ouderbijdrage vaststelling van de schoolgids, vaststelling van de onderwijstijd en de wijze waarop invulling wordt gegeven aan
tussenschoolse opvang. Het volledige document met betrekking tot het advies-instemmingsrecht MR is aanwezig op school.
Als MR-lid vertegenwoordig je de ouders. Naast jaarlijks terugkerende onderwerpen worden er ook incidentele zaken besproken tijdens de vergaderingen.
We bekijken verschillende aspecten van de school en stellen verbeterpunten op. De MR vervult daarnaast een spilfunctie tussen het stichtingsbestuur en de school.
Overige informatie
De vergaderingen zijn openbaar en worden iedere 6 weken gehouden. De data staan vermeld in de activiteitenkalender. Daarnaast worden de ouders op de hoogte gehouden d.m.v. een jaarverslag wat verschijnt in de maand mei.
Stichting De Waarden heeft ook een GMR (Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad).
Vanuit de MR-Kwaliteitsgroep van IBS de Klaverhoek zitten er momenteel geen leden in de GMR.
Om de medezeggenschap te vergroten, om de inzichten van meerdere ouders te gebruiken bij de ontwikkeling en de kwaliteit van de school hebben we een Kwaliteitsgroep georganiseerd. Samen met de leden van de MR wordt het beleid van IBS de Klaverhoek samengesteld. De kwaliteit van het onderwijs op IBS de Klaverhoek wordt in deze werkgroep nauwgezet gevolgd en besproken.
In totaal bestaat de MR-Kwaliteitsgroep van IBS de Klaverhoek uit meerdere personen; verscheidene ouders, 2 leerkrachten en de directeur. Het streven is dat ouders vertegenwoordigt zijn van kinderen uit alle groepen. Momenteel is dat het geval, maar uitbreiding van de MR-kwaliteitsgroep met ouders vanuit met name de kleutergroep blijft wenselijk. Voor ouders die interesse hebben om mee te denken, is het altijd mogelijk gedurende het jaar aan te sluiten. Wij zijn heel blij dat we kunnen samenwerken met positief-kritische ouders, die meedenken over de kwaliteit van de school.
Contact
Basisschool de Klaverhoek
Margrietstraat 28 • 4782AH Moerdijk
0168 416 263 • info.klaverhoek@dewaarden.nl